11 september, Vierhuizen
Door: Piet
Blijf op de hoogte en volg Piet
22 September 2010 | Nederland, Dodewaard
Om half negen vertrek ik van de camping om via Haaren, Paterswolde, Hoogezand en Slochteren naar Appingendam/Delfzijl te fietsen. Vlak voor Hoogezand ben ik met een fietsveer overgestoken. Dit vereist wel de nodige conditie, want ik moet eerst het pontje, dat aan de overkant ligt, naar mij toedraaien. Vervolgens krijg je op het pontje hetzelfde ritueel en moet je al draaiend aan het wiel aan de overkant zien te komen. De route die ik volg loopt door gehuchtjes met de meest vreemde namen, zoals “Aan de weg”.
Ging ik vanochtend nog met een snelheid van 22-25km/per uur, bij Delfzijl was dat rap gedaan. Er sterke westenwind in het open Groningse landschap brengt de snelheid al gauw terug tot 12km/per uur. Ik volg de zeedijk in de richting Lauwersoog. Vlak voor Uithuizen zie ik nog iets heel speciaals. Ik zie langs de weg op een route aanduidingpaaltje, de mij welbekende Jakobsschelp, afgebeeld staan. Ik blijk op de Jakobsroute Uithuizen- Hasselt te fietsen.
Tegen zes uur, na 130 km en redelijk moe arriveer ik in Vierhuizen op de camping “Lauwerszee”.
Onderweg moet ik ook wel een beetje lachen om het Nederlands betuttelen. In veel landen fiets je, bij gebrek aan fietspaden, langs wegen die te vergelijken zijn met hele drukke 80km wegen zoals wij die kennen. Direct achter Paterswolde fietste ik op een landelijke 60 km weg waar een slecht fietspad naast lag, dus koos ik voor het asfalt. Prompt werd ik door een incidenteel van achter opkomend verkeer op deze overtreding gewezen