reisverslag 3
Door: Piet
Blijf op de hoogte en volg Piet
30 April 2008 | Frankrijk, Dax
Vanochtend voor een rustige dag gestart om 08.30 uur in St.Savinien. Het belooft een mooie dag te worden (uiteindelijk in Royan 26 graden). De eerste stop was in Saintes, waar ik de crypte onder de St.Eutrope kerk heb bewonderd. Onder deze kerk bevindt zich een hele mooie crypte. Onderweg begon het landschap te veranderen en reed ik tussen de wijnvelden door richting oceaan. Desondanks kwamen er toch nog enkele klimmetjes. Omstreeks 14.30 uur kwam ik aan in Royan en ben de stad gaan verkennen. Tevens heb ik uitgezocht waar de boot naar Les Landes vertrekt. Daarna ben ik op zoek gegaan naar de camping waar we de nacht overblijven.
Het blijft toch opmerkelijk, dat ik telkens hulp krijg bij het vinden van mijn route. Zo was ik in Royan de weg kwijt. Op datzelfde moment komt een groep jongens en meisjes op de fiets langs. Een van de jongens sprak goed Engels en wees me feilloos de weg. Een half uur later kwam ik hem weer tegen en raakten we aan de praat over Santiago. Nadat ik het spoor helemaal bijster was, voorwat betreft het vinden van de camping en ik strandde bij een snelweg, waar ik met de fiets niet op mocht, zie ik van de andere kant de camper de rotonde oprijden. Was ik dus vlak bij de camping!
Ik heb wel in deze twee weken al geleerd, dat wat je overkomt je gelaten moet ondergaan. Er komt vanzelf een oplossing. Soms meteen en anders iets later.
Het was wel een speciale dag vandaag, omdat ik deze stad en de omgeving ervan, ook met Tonny heb gefietst vlak voordat zij ziek was.
Vandaag 88 km gefietst. Totaal 1330 km
Zondag, 27 april 08
Vanochtend vroeg uit de veren om op tijd de boot te halen. Eerst nog even 12 km fietsen vanaf de camping naar de steiger van waar de boot vertrekt naar Pointe de Grave. Om 09.30 uur vertrok de boot. De overtocht over de monding van de Gironde duurde een half uur.
De overtocht had voor mij iets speciaals. Zo, n veertig jaar geleden voer ik met Hr.Ms.Evertsen de rivier op en af naar Bordeaux, nu als Flo,er steek ik hem over met een veerboot..
Direct na het verlaten van de boot kon ik een fietspad oprijden, die ik de eerste 100km in feite niet meer zou verlaten m.u.v. enkele plaatsen waar ik langs of doorheen moest. Het fietspad varieerde van zeer goed tot zeer slecht. Het pad liep echter vrijwel continu achter de duinen langs door heel mooie bossen. Af en toe was het compleet moutainbiken op een pad van 75 cm breed met daarop mulzand . Desondanks kon ik lekker opschieten en besloot ik om een camping verder op te zoeken, zodat ik wat extra kilometers kon maken.
Vanochtend was er redelijk veel zon. Vanmiddag hadden te maken met af en toe regen en een forse onweersbui.
Om 18.00 uur kwam ik aan op een camping te Le Porge Ocean.
Vandaag 112 km gereden. Totaal 1442 km.
Maandag, 28 april 08
Vanochtend na een stevig ontbijt omstreeks 09.00 uur vertrokken met als bestemming een camping vlak onder Biganon, een afstand van 82 km. De route ging over een oud spoorwegtracé om de baai van Arcachon heen. Het fietspad was zeer redelijk, maar voor elke doodlopende zandweg stond wel een stopbord. Langs het oude tracé had men de toenmalige halten intact gelaten. Bij een halte had men zelfs de oude stationsklok laten hangen. Wat een verschil of je door de duinen fietst of door Biganos onder de baai van Arcachon. Je hebt hier een cellulosefabriek staan. De stank die deze fabriek verspreidt is walgelijk en vergelijkbaar met de stank van sommige kanalen in de jaren 50 in Groningen, waarop de strokarton fabrieken loosden.
Ik was blij dat ik deze plaats snel kon verlaten en na enige kilometers weer het bos kon induiken.
Het weer was vandaag bar slecht. De hele dag regen en het was ijskoud. Ik was vanochtend in een korte fietsbroek weggegaan en dan is het echt afzien.
Na Joué kwam ik weer op een gewone weg en kon ik zo, n 170 km fietspad achter me laten.
De overnachting is vannacht bij een kajakcentrum in Saugnac et Muret.
Vandaag 83 km gereden. Totaal 1524 km
Dinsdag, 29 april 08
Vanochtend om 08.30 uur in de regen vertrokken naar Dax een rit van zo, n 110 km. uiteindelijk werden het er 123 omdat ik Dax het spoorbijster was voorwat betreft de locatie van de camping. Maar een Fransman met een behoorlijk Franse kegel wees me goed de weg.
Het weer klaarde al snel op en de lange broek etc. konden in de tas en ik kon genieten van een lekker zonnetje. Het enige nadeel was een straffe wind op de kop, die de snelheid er behoorlijk uithaalde.
Het was echter een schitterende rit door de natuur. Eindeloze bossen, afgewisseld met wat landbouw grond. Elk dorpje dat ik tegenkwam, was een monument op zichzelf en zeker een langer bezoek waard.
Om 19.00 uur arriveerde ik op de camping en heb m, n tentje opgezet en een wasje gedaan.
123 km gereden. Totaal 1647 km.
Morgen ga ik Spanje in en wacht er een nieuwe uitdaging. Ik heb de laatste dagen met volle teugen genoten van de natuur waar ik door heen fiets en waar in ik mijn tentje zet. Eindeloze bossen, overal bloemen in de bermen schitterend gewoon. Gisteravond zat er een grote uil in een boom naast m,n tent. Hij houdt je wel wakker, maar het is wel speciaal. Als je even stopt in de bossen hoor je na enige tijd de reeën “blaffen”. In dit gebied gaan de Fransen op een zeer zorgvuldige manier om met de natuur en probeert men “het volk “op allerlei wijze duidelijk te maken hoe kwetsbaar de natuur is.
Je komt nu ook meer pelgrims tegen en de route wordt her en der gemarkeerd door de Jakobsschelp of andere afbeeldingen.
Natuurlijk ben je veel met jezelf bezig als je de hele dag op de fiets zit maar een ding is me wel heel duidelijk geworden en dat is, dat ik dankbaar mag zijn dat ik zo,n tocht kan rijden.
Hartelijke groeten uit Frankrijk, Piet.
30 April 2008 - 12:03
Armand:
Dag Piet,
Ik heb net je reisverslagen gelezen. Indrukwekkend wat je meemaakt en hoe je dat aan het papier toevertrouwd. We reizen als het ware met je mee. Bovendien voelen we met je mee. Het moet een geweldige en emotionele ervaring voor je zijn hoe je dit alles beleeft.
Veel succes op je verdere reis.
Groet,
Armand -
01 Mei 2008 - 19:12
Jan Van Den Brandhof:
Mooi, Piet dat je zo kunt genieten van al het schoons in de natuur. Je bent een echte natuurvorser. Vooral in deze tijd is de natuur zo uitbundig, maar je moet er wel oog voor hebben. Geniet van het volgende land. Het ga je goed, Piet en zet 'm op. Groetjes, Jan